Enforma

spinal concept

rugrevalidatie

Leer jouw rug opnieuw te gebruiken!

In het rugschoolprogramma komen er drie aandachtspunten aan bod:

  • Core stability training
  • Houdingscorrectie
  • Advies i.v.m. levensstijl, werkgewoontes, sport…

Core stability training.

Dit is het leren gebruiken en trainen van de interne stabilisatiespieren van rug en nek. Bij een slecht functioneren van deze diepe “ core” of kern, zoals dat het geval is bij mensen met rug- of nekklachten, zullen oppervlakkiger gelegen spieren harder gaan aanspannen om toch de nodige stabiliteit te bieden. De toename van tonus of spanning zal leiden tot klachten. Het gebrek aan stabiliteit kan leiden tot ernstiger, structurele letsels zoals bvb. hernia’s.

Houdingscorrectie

Een falende stabilisatie in combinatie met bvb. ongunstige werkhoudingen, repetitieve sport specifieke bewegingen etc. kan zorgen voor posturale afwijkingen die op hun beurt de klachten in stand kunnen houden. Het trainen van de kernspieren wordt daarom gekoppeld aan het bewust leren aannemen van een correcte houding en het versterken van de daartoe benodigde spieren.

Advies

Het is de bedoeling om de stabilisatietraining en de houdingscorrectie te integreren in de dagdagelijkse bezigheden, zowel naar professioneel als naar huishoudelijk werk toe en zowel naar sportieve als naar recreatieve activiteiten toe.

Afwijkingen in het ademhalingspatroon dienen tevens gecorrigeerd te worden daar zij mede oorzaak kunnen zijn van rugklachten.

Het kan ook nodig zijn om voedingsadvies te geven in geval van bvb. overgewicht of digestieve problemen die mogelijks zorgen voor mobiliteitsverlies t.h.v. de wervelkolom.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x